- 0,5 tabliczki czekolady gorzkiej (ewentualnie deserowa lub mleczna)
- 0,5 szklanki śmietanki 30%
- ewentualnie cukier puder lub cukier, cynamon
Śmietankę ubić na sztywną pianę (wystarczy do tego trzepaczka). Część śmietanki można odłożyć do ozdobienia deseru, resztę wymieszać z przestudzoną czekoladą do uzyskania jednolitej masy.
Deser można przyozdobić bitą śmietaną, cynamonem, kolorowymi posypkami.
Mus będzie gęsty i puszysty, pyszny na ciepło i na zimno.
Mus z gorzkiej czekolady nie jest słodki, pasuje więc do słodkich ciast, dżemów (np na kanapkę), deserów.
Aby mus był słodki można wykorzystać zamiast gorzkiej - czekoladę mleczną lub deserową. Można też dodać cukru, albo cukru-pudru do rozpuszczonej, ciepłej czekolady, albo cukru pudru podczas ubijania śmietanki.
Przepis na mus pochodzi ze strony kuchnialidla.pl.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz