Zapraszam do współtworzenia bloga z przepisami!
Skontaktuj się z Twórcami Bloga

środa, 5 lutego 2014

Mięso duszone w cebuli lub gulasz - od Babci Ireny

Składniki:
  • schab lub inne mięso
  • cebula
  • woda
  • smalec lub oliwa
  • sól
  • pieprz
  • ewentualnie pół ząbka czosnku
Na patelni rozgrzać tłuszcz, kiedy będzie gorący - wrzucić mięso (pokrojone w plastry lub tak jak do gulaszu), można dorzucić odrobinę czosnku do smaku, ale nie koniecznie. Sól i pieprz dodawać według uznania. Usmażyć do rumianości, po czym przełożyć do garnka lub szybkowaru.
Na patelni delikatnie zrumienić cebulkę, kiedy będzie gotowa - zalać wodą ledwie ją przykrywając.
Po zagotowaniu przelać do garnka z mięsem, dusić ok pół godziny. W razie potrzeby doprawić ponownie pieprzem i solą.

Podawać z kaszą, ziemniakami albo kluskami parowymi.


Przepis podyktowany przez Babcię Irenę. Rada od Babci: nie dodawać zbędnych przypraw i ziół, żeby nie zagłuszyć smaku mięsa!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz