Zapraszam do współtworzenia bloga z przepisami!
Skontaktuj się z Twórcami Bloga

środa, 5 lutego 2014

Mięso duszone w cebuli, papryce i kaparkach - Jaga

Składniki
  • schab lub inne mięso
  • cebula
  • papryka żółta
  • kaparki hiszpańskie w occie winnym
  • woda
  • oliwa
  • kminek
  • gorczyca
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czosnku
W garnku o szerokim dnie rozgrzać oliwę, po czym wrzucić szczyptę kminku i gorczycy - powinny od razu skwierczeć. Kiedy zaczną "strzelać" włożyć do garnka mięso (pokrojone w plastry lub pokrojone jak do gulaszu) i pokrojony w plasterki czosnek. Gdy mięso będzie rumiane, wrzucić cebulkę (może być w krążkach lub drobniej krojona), paprykę (w miarę drobno krojoną), i kaparki (bez zalewy) i zalać wodą nie więcej niż dla przykrycia składników (większa ilość wody spowoduje, że sos będzie rzadszy, ale nie zaszkodzi to raczej smakowi). Dusić około pół godziny co jakiś czas mieszając.

Przepis jest wariacją na temat przepisu Babci Ireny. Smak sosu dominują kaparki i papryka. Pasuje do ziemniaków, klusek parowych, kaszy, ryżu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz