Składniki
- 1 jajko
- 5 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki pszennej lub tortowej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 łyżek mleka
- 6 łyżek oleju
- 4 łyżki kakao
- 2 kostki gorzkiej czekolady
Jajko i cukier wymieszać do lekkiego spienienia (powstanie na wierzchu odrobina białej pianki). Dodać mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać mleko i olej po czym ponownie wymieszać. Dodać kakao i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Ciasto jest gotowe, jeżeli po odstawieniu, na powierzchni rosną bąbelki.
Można także połączyć wszystkie składniki naraz i dokładnie wymieszać, jednak wtedy mogą powstać grudki.
Można także połączyć wszystkie składniki naraz i dokładnie wymieszać, jednak wtedy mogą powstać grudki.
Na tym etapie do ciasta można dodać pokruszoną czekoladę.
Ciasto nakładamy naczyń do 1/3 wysokości. Wkładamy do mikrofalówki na moc ok. 440 W.
W zależności od wielkości i typu naczynia należy dobrać czas pieczenia: w kubkach i filiżankach "pieczenie" trwa ok 3 minuty, w silikonowych foremkach do muffinków - czas "pieczenia" to 1-2 minuty, w zależności od kształtu foremki (np. gwiazdki 1 min).
Po wyjęciu trzeba chwilkę odczekać aż ciasto ostygnie.
Muffinki z foremek można przed podaniem wyjąć na talerzyk. Te przygotowane w ceramice najlepiej jeść prosto z naczynia.
Przepis podejrzany na stronie Prześlij Przepis, odrobinę zmodyfikowany.
Przepis podejrzany na stronie Prześlij Przepis, odrobinę zmodyfikowany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz